Riksrevisionen granskar Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2020-01-13
Riksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.

Överbeläggningar, ökande kostnader och hög andel återfall i brott är några av de utmaningar som kriminalvården har att hantera, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Därför inleder myndigheten en granskning av de 48 kriminalvårdsanstalternas effektivitet och produktivitet. Enligt Riksrevisionen borde anstalter som lyckas bra med att förebygga återfall kunna tjäna som goda exempel och bidra till ökad effektivitet hos andra.

”När en verksamhet är spridd på så många olika anstalter är det sannolikt att vissa är mer effektiva än andra. Vi hoppas kunna bidra till att eventuella framgångsfaktorer identifieras och används av fler”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i pressmeddelandet.

Granskningen inleds sedan Riksrevisionen fått indikationer på att verksamheten inte bedrivs så effektivt som möjligt. Till exempel har dygnskostnaderna per intagen ökat de senaste åren. Granskningen ska bland annat undersöka vilken potential till ökad effektivitet det finns, och vilka faktorer som förklarar skillnader mellan olika anstalter. Resultatet ska presenteras i maj i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.