Riksrevisionen granskar Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2020-01-13

Riksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.

Överbeläggningar, ökande kostnader och hög andel återfall i brott är några av de utmaningar som kriminalvården har att hantera, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Därför inleder myndigheten en granskning av de 48 kriminalvårdsanstalternas effektivitet och produktivitet. Enligt Riksrevisionen borde anstalter som lyckas bra med att förebygga återfall kunna tjäna som goda exempel och bidra till ökad effektivitet hos andra.

”När en verksamhet är spridd på så många olika anstalter är det sannolikt att vissa är mer effektiva än andra. Vi hoppas kunna bidra till att eventuella framgångsfaktorer identifieras och används av fler”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i pressmeddelandet.

Granskningen inleds sedan Riksrevisionen fått indikationer på att verksamheten inte bedrivs så effektivt som möjligt. Till exempel har dygnskostnaderna per intagen ökat de senaste åren. Granskningen ska bland annat undersöka vilken potential till ökad effektivitet det finns, och vilka faktorer som förklarar skillnader mellan olika anstalter. Resultatet ska presenteras i maj i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA