Extra anslag till fyra myndigheter

VÄLFÄRDSBROTT2019-09-06

Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden får dela på 111,5 miljoner kronor extra nästa år för att bekämpa välfärdsbrott. Det är en del av regeringens, Centerns och Liberalernas budgetförslag.

Regeringen vill enligt ett pressmeddelande bekämpa välfärdsbrott och skatteundandragande. Därför föreslås ökade anslag till fyra myndigheter 2020 för att växla upp arbetet för ordning och reda. Samtidigt föreslås en lagändring med krav på elektronisk betalning vid rut- och rot-arbeten.

Regeringen föreslår också ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp vid beskattning av utländska personer som tillfälligt arbetar i Sverige. Avgörande för om den anställde ska beskattas i Sverige blir vem den utför arbete för och inte vem som betalar ut lönen.

Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten ska enligt pressmeddelandet använda det utökade anslaget för att motverka välfärdsbrott. Arbetsmiljöverket ska motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

Skatteverkets ökade resurser ska gå till att upptäcka, utreda och åtgärda fler fel i folkbokföringen eftersom en korrekt folkbokföring enligt pressmeddelandet bidrar till korrekta beslut. Arbetsmiljöverket ska använda anslagsökningen till fler inspektioner. Ekobrottsmyndigheten ska öka sin förmåga att utreda och lagföra välfärdsbrott och Kronofogdemyndigheten ska stärka myndighetens samverkan med andra myndigheter vid till exempel beslut om bidrag och utmätning av skulder.

De extra anslagen är på sammanlagt 111,5 miljoner kronor 2020, 165,5 miljoner kronor 2021 och 160 miljoner kronor 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA