Fördubblat antal ”välfärdsbrott”

BIDRAGSFUSK2019-02-25
Antalet så kallade välfärdsbrott har fördubblats på ett år, enligt uppgifter till Ekot. Flera lagändringar under fjolåret har gett Skatteverket större möjligheter att utreda misstänkt fusk inom bidragssystemen.

Under beteckningen ”välfärdsbrott” ingår många olika områden, från bidragsfusk med falska identiteter och bokföringsadresser till felaktiga rot- och rut-avdrag, konstaterar Ekot:

”Under 2018 lämnade vi nästan 1 000 underrättelser till Försäkringskassan om felaktiga utbetalningar från deras system”, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Ekot.

Någon exakt siffra för hur mycket pengar välfärdsbrotten kostar finns inte. För två år sedan uppskattade Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket att summan kan uppgå till 10-20 miljarder kronor per år.

Regeringen uppdrog under 2018 till flera myndigheter att öka sin samverkan och sina kontroller av utbetalningar. Genom flera lagändringar fick Skatteverket större möjligheter att utreda misstänkt fusk, bland annat genom möjlighet att göra kontrollbesök vid bostäder och avregistrera falska identiteter från folkbokföringen, enligt Ekot.

”Framförallt är det nog att vi har prioriterat den här delen betydligt hårdare, så att vi har upptäckt dem på ett bättre sätt. Sedan är det nog så att vi kan se en viss ökning av den här typen av brottslighet, samtidigt som vår bedömning är att det kommer att fortsätta att öka under 2019”, säger Tobias Wijk till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.