Bugg stoppade Arbetsförmedlingens system

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-06-12
Arbetsförmedlingen tvingades i veckan att akut stoppa en av sina webbtjänster, sedan det visat sig att arbetssökande fick tillgång till varandras uppgifter, rapporterar SVT.

Sedan 28 maj har många arbetssökande själva kunnat hantera sina ärenden digitalt på Arbetsförmedlingens webbplats. Systemet har omfattat dem som ska påbörja jobb eller studier inom 90 dagar. Syftet var att avlasta myndighetens vanliga kundtjänst. Men sedan i måndags ligger systemet nere, rapporterar SVT.

Orsaken är att det har visat sig att det fanns brister i systemets utformning. Användare har fått upp andra arbetssökandes planeringsuppgifter, och handläggare har fått tillgång till personuppgifter som de inte ska se. Enligt SVT har arbetssökande som skrivit in sig samtidigt fått upp den andres planering. Det ska ha skett vid minst 51 tillfällen och drabbat mer än 100 arbetssökande.

Tusentals arbetssökande berörs av att systemet stoppats. Enligt SVTs uppgifter handlar det om mellan 10 och 12 procent av de arbetssökande. Och antalet växer snabbt när fler skriver in sig efter skolavslutningar och examen. Vid nedstängningen hade 2 700 personer registrerat sig i systemet.

”Vi har nu gjort en anmälan till Datainspektionen eftersom handläggarna fått tillgång till personuppgifter”, säger Arbetsförmedlingens tillförordnade it-chef Johan Gabrielsson till SVT.

Han uppger att myndigheten identifierat och åtgärdat felet och att systemet snart ska kunna återstartas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.