Byggnads avtal strider mot Pul

DI2007-12-18

Byggnads kollektivavtal strider mot personuppgiftslagen, Pul, enligt beslut av Datainspektionen, DI. Byggnads kommer att överklaga beslutet.

Kollektivavtalet mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier stadgar att Byggnads ska få löneuppgifter för alla som arbetar i branschen, oavsett om de är medlemmar eller inte. Redan när avtalet skrevs under ifrågasatte arbetsgivarna lagligheten i att Byggnads skulle få information om personer som inte är medlemmar. Nu har DI avgjort att det är ett otillbörligt intrång i den personliga integriteten och att avtalet strider mot Pul. Byggnads föreläggs att upphöra med behandlingen.

DI konstaterar att Byggnads har ett uppenbart intresse av att få tillgång till information om alla anställdas löneutbetalningar för att kunna kontrollera att kollektivavtalet följs. Men för att det ska kunna godtas måste Byggnads intresse väga tyngre än den enskilde icke-medlemmens intresse av att fackförbundet inte behandlar uppgifter om namn, personnummer och lön. Det anser inte DI. Den som har valt att stå utanför facket måste själv få samtycka till om hans eller hennes löneuppgifter ska lämnas ut.

Byggnads kommer att överklaga DIs beslut.

– Det här kommer att göra det svårare för oss i det fackliga arbetet för att förhindra utnyttjande av våra utländska kollegor och lönedumpning, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till Byggindustrin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA