Byggnads avvisade bud

AVTALSRÖRELSE2012-04-25

1 200 plåtslagare och vvs-arbetare har gått ut i strejk nu på morgonen, sedan Byggnads sagt nej till medlarnas bud. Det är den första strejken som brutit ut i årets avtalsrörelse.

Byggnads sade nej till medlarnas bud, främst därför att budet inte innehöll någon arbetstidsförkortning. Dessutom vill man ha bättre anställningsvillkor för lärlingar.

”Det är högst beklagligt att budet inte innehåller någon arbetstidsförkortning. Arbetsgivarna och medlarna har inte någon som helst förståelse för det hårda arbete våra medlemmar utför liksom den tillfälliga och provisoriska arbetsmiljö de har”, kommenterar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Byggnads jämför med industrin, där arbetstidsförkortningen enligt Byggnads nu är i princip dubbelt så lång. Byggnads är dessutom berett att betala för arbetstidsförkortning, påpekar Torbjörn Johansson. Han menar också att lärlingarna i branschen blir satta på undantag:

”Det finns i medlarnas bud inget som helst skydd för att en lärling behandlas lika lönemässigt som den som jobbar på ackord. Detta är en ordning som Byggnads aldrig kommer att acceptera då en grundläggande princip är att värna om branschens framtid, det vill säga våra ungdomar och lärlingar”.

Arbetsgivarna anser att konflikten innebär en urholkning av respekten för kollektivavtalen. Enligt ett pressmeddelande tror VVS Företagen att snedvridna stridsåtgärder i förlängningen kommer att leda till att intresset att teckna kollektivavtal minskar:

”Vi är verkligen förvånande över Byggnads stridsåtgärder, eftersom vi tidigare har haft ett samförstånd när det gäller avtalsförhandlingar. Därför är det nu första gången på över 20 år som vi har konflikt på våra avtalsområden”, säger VVS Företagens vd Roine Kristianson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA