Byggnads varslar om strejk för 1 400  

AVTALSRÖRELSE2014-03-20

Byggnads varslar om strejk för 1 400 medlemmar på ett 40-tal arbetsplatser. Syftet är att få igenom kravet på att en ensam huvudentreprenör ansvarar för varje bygge i ett nytt kollektivavtal.

I dag arbetar ofta en mängd olika företag på en byggarbetsplats. Det kan vara en huvudentreprenör och flera underentreprenörer eller olika företag som ansvarar för olika delar.

Byggnads vill att det ska föras in i kollektivavtalet att ett företag ska vara huvudentreprenör. Det ska tvingas ta ansvar för alla mindre företag som anlitas. Huvudentreprenören ska också ta ansvar för att kollektivavtalet och gällande lagar efterlevs på hela bygget.

Enligt Byggnads har arbetsgivaren Sveriges Byggindustrier, BI, valt att obstruera och problematisera under mer än ett års tid, i stället för att försöka finna en lösning på hur ett huvudentreprenörsansvar skulle kunna införas i kollektivavtalet.

”Det lämnar tyvärr inget annat utrymme för Byggnads än att formellt frånträda förhandlingarna och samtidigt varsla om stridsåtgärder”, skriver förbundet i sitt varsel.

Utöver frågan om huvudentreprenörsansvar kräver Byggnads bland annat en säker arbetsmiljö utan dödsfall, byggarbetsplatser där människor inte utnyttjas, en bransch utan oseriösa arbetsgivare och kriminalitet och en arbetsmarknad fri från låglönekonkurrens.

”Nu börjar tålamodet ta slut. Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi har trott på en gemensam lösning. Det enda vi har fått är ett nej. Nu vilar ett stort ansvar på BI för att vi ska komma till en förhandlingslösning innan en byggstrejk bryter ut”, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i ett pressmedelande.

Arbetsgivarna säger blankt nej till att införa huvudentreprenörsansvar:

”Byggnads förslag når inte målet, utan skapar olika förutsättningar för olika företag. Dessutom är det både olagligt och olämpligt. Vi vill ha sund konkurrens genom lagar och regler som når hela branschen, inte bara den tredjedel som har kollektivavtal”, säger Bis vice vd Mats Åkerlind i ett pressmeddelande.

Strejken inleds 1 april, och kommer att utvidgas till att omfatta cirka 1 400 medlemmar under perioden fram till 15 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA