Bild: Ann-Sofi Andersson

Chef anmäld för brott mot efterforskningsförbud

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2021-09-15
En högt uppsatt chef på Ekobrottsmyndigheten är anmäld till Statens ansvarsnämnd. Enligt anmälan upplever en medarbetare vid myndigheten att chefen brutit mot efterforskningsförbudet i samband med att medier rapporterat om förhållanden vid myndigheten.

Enligt anmälan ska chefstjänstemannen ha skypat med en medarbetare och gång på gång tagit upp artikeln i Dagens industri, där myndigheten kritiseras. Den underställde upplevde ett obehag och tyckte sig ana ett subtilt sätt att försöka få reda på vem som lämnat uppgifter till Dagens industri. Chefen pratade länge om publiceringen och enligt anmälan påstod hen exempelvis att det kändes som att tidningen var ute efter hen, något som anmälaren kände sig tvungen att dementera. Den underställde upplevde situationen som djupt obehaglig och gjorde en anmälan.

Sedan personalansvarsnämnden vid myndigheten fått in anmälan överlämnades ärendet till Statens ansvarsnämnd. Det är Statens ansvarsnämnd som beslutar i frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan och avskedande för anställda som har en verksledande ställning, även om de inte utnämnts av regeringen.

”Vi kommenterar inte enskilda personalärenden. Men om du frågar om medarbetaren arbetar kvar hos oss med ordinarie arbetsuppgifter under utredningstiden hos Statens ansvarsnämnd så är svaret ja”, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på EBM, till Nyhetsbyrån Siren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.