Anmälan mot chef på Ekobrottsmyndigheten avskrivs

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2021-09-21
Statens ansvarsnämnd har avskrivit en anmälan mot en av Ekobrottsmyndighetens högsta chefer angående brott mot efterforskningsförbudet.

Anmälan hade gjorts av myndighetens biträdande rättschef Birgitta Resenius efter samtal med en medarbetare som upplevde att chefen fiskade efter att få veta om det var hen som hade lämnat uppgifter till media. Uppgifterna, som publicerades av Dagens industri, gällde EBMs kostnader för it-konsulter och det besparingshot som finns på myndigheten.

Enligt anmälan kände medarbetaren stor olust efter samtalet där hen upplevde sig som misstänkliggjord.

Eftersom anmälan var riktad mot en person i ledningsgruppen skulle frågan om åtalsanmälan inte avgöras i personalansvarsnämnden utan Statens ansvarsnämnd. Ansvarsnämnden ansåg dock att uppgifterna inte föranledde några misstankar om brott och avskrev ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.