Bild: Ekobrottsmyndigheten

Chef på Ekobrottsmyndigheten anmäld

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2021-05-26
Ännu en hög chef på Ekobrottsmyndigheten har anmälts för kränkande särbehandling. Utredningen av anmälan hanteras internt och är efter närmare ett halvår inte klar, rapporterar Dagens Industri.

Anmälan gäller en av de högsta cheferna på myndigheten. Enligt anmälaren, som intervjuas av Dagens Industri, eskalerade de kränkande handlingarna under förra hösten. I december gjorde hon en formell anmälan, men först i april i år fick hon ta del av ett utkast till en rapport. Däremot fick hon inte se det material som ligger till grund för utkastet.

Anmälaren säger också att hon fick beskedet att personalenheten är ett stöd för chefer, och hon anser därför att den är jävig. Chefen har stöd av generaldirektör Monica Rodrigo och får inte ifrågasättas, är anmälarens bedömning. ”Man vill att det ska ta lång tid, att det ska rinna ut i sanden”, säger hon till tidningen.

Den uppfattningen delas av Milla Jonsson, expert på arbetsrätt och arbetsmiljörätt. Hon säger till tidningen att det är obegripligt att en HR-funktion som ska stötta chefer utreder samma chefer: ”I min värld är det jäv”. Milla Jonsson är också kritisk till den långa utredningstiden.

HR-chefen Ylva Sundberg säger till Dagens Industri att den utdragna processen är beklaglig, men att utredningsarbetet görs grundligt och att det är viktigt att det blir rätt. Hon svarar inte direkt på frågan om jäv, men hävdar att ”vi har kompetens att genomföra den här typen av utredningar”.

Publikt och flera andra medier har tidigare rapporterat om en annan anmälan om kränkande särbehandling på Ekobrottsmyndigheten. Den gjordes av chefsåklagaren Stefan Lundberg. I den – interna – utredningen hördes inga vittnen, endast anmälaren och den anklagade chefen. I hans fall vill arbetsgivaren göra en omplacering eller ett utköp, vilket lett till långdragna tvisteförhandlingar mellan myndigheten och fackförbundet Akavia.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.