Damberg tyst om utskottsledamöters kritik

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2021-03-11
Inrikesminister Mikael Damberg, S, vill inte kommentera den långtgående kritiken från ledamöter i justitieutskottet mot Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo.

Riksdagens justitieutskott hade på torsdagen ett möte till vilket man bjudit in Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo för att svara på frågor. Ledamöterna ställde frågor om ledarskapet och styrningen på myndigheten.

Efter mötet sade Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker till Publikt att ”stämningen var kritisk, från höger till vänster”. De kritiska frågorna gällde bland annat brister i arbetsmiljön och ledningens förbud för medarbetarna att ha direkta kontakter med enskilda politiker.

Linda Snecker ifrågasätter Monica Rodrigos ledarskap.

– Nu behövs antingen en rejäl åtgärdsplan för Ekobrottsmyndigheten eller en annan ledning. Jag har väldigt lågt förtroende för henne som myndighetschef.

Även Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson säger att han tänker lyfta frågan om ledarskapet med de ansvariga ministrarna, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg, båda S.

– Jag har ingen anledning att tro att regeringen är ointresserad av de brister som är uppenbara i förtroende och funktion när det gäller ledarskapet. Det är ingen politisk tvistefråga om vi ska ha bra eller mindre bra arbetsplatser. Ytterst bekämpar vi brottsligheten bäst om medarbetarna mår bra.

Publikt har sökt Mikael Damberg för en kommentar. Men via sin pressekreterare meddelar han att han inte har något att tillägga utöver en tidigare skriftlig kommentar – gjord före dagens möte i justitieutskottet – till SVT.

Den kommentaren lyder:

”Att folkvalda ska kunna ha insyn i myndigheters verksamheter är en självklarhet och en viktig komponent i vår demokrati. Ekobrottsmyndigheten har uppgett att de gärna tar emot besök. Att generaldirektören helst ser att besök sker på ett ordnat sätt ligger inom det ansvar som myndighetschefen har för organisationen, inklusive att tillse att resurser utnyttjas på ett effektivt sätt.

Vad jag förstår handlar detta till viss del även om ett pågående personalärende, vilket är myndighetens ansvar och som jag därför inte ska uttala mig om. Det är myndighetens ansvar att skapa goda arbetsförhållanden och jag utgår därför från att generaldirektören tar dessa frågor på stort allvar.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.