Chefens avgång tog alla på sängen

KRIMINALVÅRDEN2011-06-14

Vid halvårsskiftet lämnar Lars Nylén posten som högste chef för Kriminalvården för att arbeta med internationella frågor på Regeringskansliet. Regeringens beslut kom som en överraskning, enligt flera chefer på myndigheten.

»Lars Nylén har bidragit till en kvalitetshöjning av svensk kriminalvård«, förklarade justitieminister Beatrice Ask, samtidigt som hon meddelade att han ska sluta som chef. Och Lars Nylén själv säger till ST Press att han ser fram emot sitt nya uppdrag, som är att utforma en strategi för rättsväsendets internationella insatser.

Men beskedet har föregåtts av ekonomiska problem och en
ibland ansträngd relation mellan myndighet och departement. Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, talar om »långvarig söndring«:

– Lars Nylén har varit tydlig med att myndigheten har full-
följt sitt uppdrag och att politikerna måste betala notan.

Ändå kom regeringsbeslutet som en chock, säger han – regeringen förlängde Lars Nyléns förordnande så sent som i höstas.

Allt färre rymningar

Lars Nylén tillträdde 2004, efter en period av spektakulära rymningar. Sedan dess har säkerheten höjts, antalet rymningar pressats ned och nya anstalter byggts. Men de ekonomiska problemen har vuxit.

Hösten 2009 lät Beatrice Ask en privat revisionsbyrå granska Kriminalvården. Byråns rapport visade att myndigheten skrivit på hyresavtal utan regeringens godkännande, vilket inte är tillåtet och väckte ministerns ogillande. Riksrevisionen har också vid upprepade tillfällen riktat skarp kritik mot myndigheten: Den interna styrningen och kontrollen har brustit, och de ekonomiska processerna har varit för slutna.

Men enligt Lars Nylén nämndes inte den kritiken i samband med att han erbjöds andra arbetsuppgifter. Det intygar också justitieministern för ST Press.

Fastighetschef mutmisstänkt

Ett annat problem är att myndighetens tidigare fastighetschef misstänks för grova mutbrott. Förundersökning pågår och ett beslut i åtalsfrågan kommer i höst, enligt överåklagare Gunnar Stetler.

Om det blir åtal kan en skugga hamna på Lars Nylén, som enligt Riksrevisionen givit fastig­hetschefen alltför fria händer. Beatrice Ask vill dock inte kommentera den frågan, med hänvisning till att förundersökningen pågår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA