Chefer saknar inflytande över lönepolicyn

ST2006-05-15

Varannan chef i staten anser sig ha små möjligheter att påverka lönepolicyn på arbetsplatsen. 15 procent anser att de inte kan påverka den alls. Det visar en undersökning av ST.

Drygt 3 800 chefer på olika nivåer inom statliga myndigheter, högskolor, affärsverk och bolag har deltagit i den enkätundersökning som ST genomfört med hjälp av SCB.

– Ett fungerande ledarskap är viktigt för hur man mår på jobbet, sade STs ordförande Annette Carnhede när hon presenterade undersökningen.

Undersökningen visar att 90 procent av cheferna har lönesamtal med de anställda och att 75 procent beslutar om lönerna. Men bara 36 procent anser att de i ganska eller mycket stor omfattning kan påverka lönepolicyn på sin arbetsplats.

47 procent har inte fått någon ubildning i hur de ska genomföra lönesamtal med sina anställda.

– Det är en utmaning för oss att stötta både chefer och andra anställda så att de blir delaktiga i hur lönepolicyn utformas. Siffrorna stärker oss i uppfattningen att det återstår jättemycket att göra innan vi får en tydlighet i den individuella lönesättningen, säger Annette Carnhede.

Nästan fyra av tio chefer (38 procent) upplever inte att de har inflytande över verksamhetens inriktning och innehåll.

60 procent upplever att de får stöd i sitt dagliga arbete av närmast högre chef, medan 38 procent upplever stöd i ganska liten grad, liten grad eller inte alls.

På frågan om det statliga uppdraget ställer särskilda krav på chefskapet, svarar 14 procent nej. Av cheferna på affärsverk och bolag svarar 29 procent nej.

58 procent av cheferna anser att uppdraget ställer särskilda krav på rättssäkerhet, 56 procent att det ställer krav på insyn och 43 procent att det ställer särskilda krav på samverkan.

Flertalet chefer jobbar mer än 40 timmar i veckan. 74 procent arbetar mellan 41 och 60 timmar och 1 procent mellan 61 och 70 timmar i veckan.

52 procent har barn som bor hemma och 46 procent tror att hushållsnära tjänster skulle underlätta arbetssituationen helt eller delvis.

43 procent menar att möjlighet att arbeta hemifrån skulle underlätta arbetsituationen helt eller delvis.

Bara 2,2 procent av de tillfrågade cheferna har vuxit upp i något annat land än Sverige. 0,6 procent är uppvuxna i ett land utanför Europa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA