Civilministern vill ha bild av statlig närvaro

STATSFÖRVALTNING2015-04-13
I helgen krävde nio kommunalråd besked om var de statliga jobben ska finnas. Styrningen av var myndigheterna placerar sin verksamhet kan ske på olika sätt, säger civilminister Ardalan Shekarabi, S, till Publikt.

Regeringen vill att myndigheterna flyttar ut i landet. Men trenden går åt motsatt håll, myndigheterna själva centraliserar. Det skrev nio kommunalråd i en debattartikel i DN i helgen.

Kommunalråden syftar bland annat på Skatteverkets kommande nedläggning av kontor.

Staten verkar ha bristande förståelse för hur dess agerande påverkar kommunernas förutsättningar. För att ge ett exempel så innebär en nedläggningen av Skatteverkets kontor i Lycksele att 30 arbetstillfällen flyttas till Umeå. 30 Lyckselejobb motsvarar 300 arbetstillfällen i Umeå, 5 000 i Stockholm”, skriver rapportförfattarna och menar att argumenten som förs fram för centralisering är otillräckliga.

Civilminister Ardalan Shekarabi säger att regeringen behöver en samlad bild av den statliga närvaron – något som saknats under de åtta åren med Alliansregeringen:

– I dag har varje myndighet koll på sin egen verksamhet, men det är regeringen som har ansvar för helheten, säger han.

Statskontoret ska nu få i uppdrag att undersöka hur det ser ut med den lokala statliga närvaron.

Styrningen av var myndigheterna placerar sin verksamhet kan ske på olika sätt, förklarar civilministern och nämner flera olika möjligheter, från att myndigheterna koordinerar sig i en egen dialog, till regleringsbrev och lagstiftning.

– Vi jobbar hela tiden med den politiska utvecklingen och ser den statliga närvaron som en viktig del i det arbetet. Och som ansvarig minister är jag väl medveten om de tankegångar som uttrycks i debattartikeln.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.