Skatteverket backar från nedläggningsplaner

SKATTEVERKET2016-03-09
Skatteverket backar och skrinlägger planerna på att lägga ned kontoren i Enköping, Hudiksvall, Ludvika, Lycksele, Mariestad, Simrishamn, Vetlanda, Värnamo och Ängelholm. ”Vi har firat med Pommac”, berättar sprudlande glada anställda i Lycksele när Publikt ringer upp.

På Skattekontoret i Lycksele arbetar ett trettiotal personer. I dag strax före nio nåddes de av beskedet att Skatteverkets ledning ändrar sig och drar tillbaka planerna på att lägga ned kontoret och ytterligare åtta andra kontor runt om i landet.

– Vi har firat med Pommac och det är bara glädje och hurrarop, berättar Mikael Nimåker, arbetsplatsombud för ST.

När Skatteverket gick ut med besked om att lägga ned nio kontor lovade myndigheten att alla 500 anställda skulle bli omplacerade. Men det hade det inte fungerat att åka till närmaste kontor i Umeå, säger Mikael Nimåker.

– Det är tretton mil enkel resa. Jag hade behövt åka halv sex på morgonen och hade kommit hem halv åtta på kvällen.

Han säger att de anställdas känslor har växlat fram och tillbaka mellan bedrövelse och hopp. Men de var oförberedda på att det skulle komma ett besked nu.

– Det var oväntat. Skatteverket har hela tiden sagt att inriktningen låg kvar, att nedläggningsplanerna bara var pausade i avvaktan på Statskontorets rapport.

Skatteverkets planer på att lägga ned nio kontor är en lång historia.

Grunden för beslutet var en intern utredning om Skatteverkets långsiktiga strategi. Där menade man bland annat att varje verksamhetsort måste ha en viss storlek.

”Som statlig myndighet behöver vi ständigt effektivisera vår verksamhet. På sikt blir vi därmed färre medarbetare. Därför behöver vi minska antalet verksamhetsorter”, skrev överdirektör Helena Dyrssen i mars 2015 i ett pressmeddelande.

Men förslaget väckte reaktioner, inte minst på politiskt håll, och ledde till en debatt i riksdagen om statens regionalpolitiska ansvar.

Även ST har drivit på för att Skatteverket skulle riva upp beslutet. 2015 sade STs dåvarande avdelningsordförande Ing-Marie Sandin till Publikt:

”Vi håller inte med om att kontoren måste vara så stora som ledningen anser. Dessutom är förslaget inkonsekvent, det finns kontor som blir kvar som saknar företagsbeskattning.”

Efter den politiska debatt som uppstod gav regeringen Statskontoret i uppdrag att kartlägga den statliga närvaron i landet och göra en vägledning inför beslut om lokalisering.

Skatteverket förklarade då att man skulle avvakta med besked om kontorens framtid till utredningen redovisats, vilket skulle ske nu i april.

Så sent som i februari skrev de anställda på de nedläggningshotade kontoren ett brev till ansvariga ministrar, riksdagsledamöter och lokala politiker.

Och i dag kom alltså beskedet. Skatteverket drar tillbaka planerna på nedläggning av de nio kontoren.

”Jag uppfattar de politiska signaler som redan nu kommit från regeringshåll som tydliga. Det gör att jag har bestämt att Skatteverket inte går vidare med förslaget att flytta verksamheten från de föreslagna orterna”, skriver myndighetens generaldirektör Ingemar Hansson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.