Varnar för fortsatta nedläggningar

SKATTEVERKET2016-02-08
De anställda på nio skattekontor som Skatteverket vill lägga ned har skrivit ett öppet brev till ansvariga politiker. Myndighetens analys är inget annat än en gissning att ”allt som blir större blir bättre”, hävdar brevskrivarna.

Skatteverket presenterade våren 2015 ett förslag till omstrukturering, med nedläggning av nio mindre kontor: Enköping, Hudiksvall, Ludvika, Lycksele, Mariestad, Simrishamn, Vetlanda, Värnamo och Ängelholm. Motivet var att Skatteverket endast vill ha större kontor, med 100-150 anställda.

Men förslaget väckte reaktioner på politiskt håll och ledde till en debatt i riksdagen om statens regionalpolitiska ansvar. Regeringen gav också Statskontoret i uppdrag att kartlägga den statliga närvaron i landet och göra en vägledning inför beslut om lokalisering.

Skatteverket förklarade då att man skulle avvakta med besked om kontorens framtid till utredningen redovisats, vilket ska ske 1 april. De omkring 500 anställda på de nedläggningshotade kontoren vässar nu argumenten och skriver brev till ansvariga ministrar, riksdagsledamöter och lokala politiker.

Underlaget för nedläggningsplanerna var mycket tunt, och baseras endast på ledningsgruppens ”erfarenheter” av lämplig kontorsstorlek, hävdar de. Personalen pekar i stället på ökade restider, negativ inverkan på miljön samt risk för kompetenstapp och högre kostnader för löner och lokaler.

”Vi anser att förslaget har ett mycket starkt Stockholms- och storstadsperspektiv. Ledningen uppger i princip att det inte är en centralisering att föra verksamheten till Sundsvall, Jönköping, Västerås, Helsingborg med flera, så länge man inte flyttar in verksamheten till Stockholm, Göteborg och Malmö.”

Personalen anser också att regeringen ska kräva av myndigheterna att de undersöker möjligheter till samordning av servicefunktioner med andra myndigheter innan man genomför centraliseringar.

Linda Englund, vice ordförande för ST inom Skatteverket, säger att det finns en oro bland de anställda.

– Vi är lite bekymrade. Kommer Skatteverket att vilja trycka på startknappen?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.