Regeringen uppmanas omlokalisera

OMLOKALISERING2016-04-15
Riksdagens näringsutskott vill att regeringen prövar att omlokalisera statliga myndigheter från större städer till landsbygden. Utskottet föreslår att riksdagen genom ett tillkännagivande uppmanar regeringen att agera.

Enligt näringsutskottet skulle det vara en viktig del i den regionala tillväxtpolitiken att omlokalisera statliga arbetstillfällen från större städer till landsbygden. Nya myndigheter och verk ska i större utsträckning förläggas till landsbygden och flytt av statliga jobb från landsbygd till storstäder bör förhindras. Utskottet är enigt om betänkandet.

Det finns goda möjligheter att placera statliga arbetstillfällen utanför storstäderna med tanke på den tekniska utvecklingen, skriver utskottet. Det är viktigt att myndigheter finns där människor bor och verkar. Omlokalisering av myndigheter bör dock vara ett långsiktigt mål och främst vara ett komplement till att nyetableringar görs på orter på landsbygden, anser utskottet.

Näringsutskottets förslag om så kallat tillkännagivande gjordes i samband med att utskottet behandlade motioner om regional tillväxt från den allmänna motionstiden 2015.

Förslag om omlokalisering av statliga myndigheter finns i flera motioner från S, M, SD, C, L och KD. Riksdagen fattar beslut om tillkännagivandet nästa vecka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.