Flera jobbcoachföretag har stoppats efter att Arbetsförmedlingen upptäckt fusk, fel och dåliga resultat, uppger SVT.
Bild: Mostphotos
Flera jobbcoachföretag har stoppats efter att Arbetsförmedlingen upptäckt fusk, fel och dåliga resultat, uppger SVT.

Coacher stoppade av Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-05-03
När Arbetsförmedlingen granskade företagen som ska coacha arbetssökande till jobb upptäcktes både fusk, fel och dåliga resultat. Myndigheten har stoppat minst hundra verksamheter sedan 2016, uppger SVT.

När SVT upptäckte ett flertal brister och fel bland de företag som Arbetsförmedlingen anlitat 2013 drog myndigheten igång en särskild avdelning för att hålla koll på jobbcoachföretagen.

En ny SVT-granskning visar nu att det har lett till att minst hundra verksamheter har stoppats efter att Arbetsförmedlingen upptäckt fusk och fel. I ett antal av fallen har avtalen också sagts upp på grund av dåliga resultat, uppger SVT.

Företaget Astar tappade flera uppdrag i Stockholmsområdet på grund av för dålig kvalité i studie- och yrkesvägledning, för lite personal samt att bolaget hade registrerat känsliga uppgifter om deltagarna.

Samma företag misstänks i en härva av bemanningsfusk i flera storstäder, uppger SVT.

ETU, ett annat av företagen som anlitats, höll stängt vid när Arbetsförmedlingen gjorde en oanmäld inspektion. Trots att det skulle ha hållit öppet.

Företaget ska också ha mutat deltagare med bland annat pengar och lägenheter för att de skulle välja ETU som jobbcoach, enligt SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.