CSN-anställda protesterar mot toppstyre

NYHET2003-12-04

Inom CSN råder toppstyrning och byråkrati. Personalen får inget gehör från ledningen och kommunikationen är dålig.

Den salvan har ett antal anställda vid CSN-kontoret i Lund satt på pränt och överlämnat i samband med att två departementsråd från utbildningsdepartementet besökte kontoret sent i våras. 

Det är inte en facklig aktion, utan åsikter som 17 av de 39 anställda står bakom och som uppmärksammats av lokalpressen under sommaren.

– Jag har sett skrivelsen och känner igen mycket av den bild som målas upp även om mycket utgår från förhållandena just i Lund, säger ST-Studiestöds ordförande Arne Mellqvist.

Han tycker att det är positivt med en opinionsyttring och viktigt att föra en dialog kring arbetssituationen.

Till kritiken hör bland annat också klagomål på arbetsmiljön – uppskruvat arbetstempo, bundenhet vid datorn och på arbetssättet i stort. Vidare anser kritikerna att de är dåligt förberedda inför det nya studiemedelssystemet, att det råder brist på utbildning och fortbildning och att lönerna är låga.

Generaldirektör Björn Mårtensson tillbakavisar det mesta av kritiken och menar att skrivelsen är överspelad.

– Rent allmänt ser vi allvarligt på hur vi ska få drägliga förhållanden på CSN. CSN är inne i en kraftig förändringsprocess och mycket har hänt i arbetssituationen sedan i våras.

Han hänvisar bland annat till att arbete pågår med att hitta en plan för att förbättra kommunikationen inom myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA