
Dagens jobb bättre än gårdagens
Över tid har jobben på svensk arbetsmarknad blivit bättre vad gäller den fysiska arbetsmiljön, flexibla arbetstider och möjlighet till självbestämmande. Men stressnivån har ökat kraftigt, enligt en ny doktorsavhandling.
Edvin Syk vid Institutet för social forskning på Stockholms universitet har i sin avhandling undersökt hur jobbkvaliteten utvecklats sedan 1960-talet, i Sverige och Europa. I jobbkvalitet ingår aspekter som stimulerande arbetsuppgifter, fysisk arbetsmiljö och stress. Mycket har blivit bättre, konstaterar han.
”Det har skett en tydlig förbättring av jobbkvaliteten på flera områden sedan slutet av 1960-talet. Framför allt har kvinnor fått det bättre”, skriver han på universitetets sajt.
Kvinnor har i högre grad än män lämnat lågkvalificerade arbeten, vilket lett till att skillnaderna i arbetskvalitet mellan könen nästan försvunnit.
Skillnaderna i jobbkvalitet mellan olika samhällsklasser är också mindre i Sverige och norra Europa jämfört med Sydeuropa.
Men på ett område är utvecklingen negativ.
”Stressen i arbetslivet har ökat kraftigt. Det kan hänga samman med att komplexa jobb med hög arbetsbelastning har blivit vanligare, utan motsvarande ökning i självbestämmande.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.