Dagsböter för bidrag till bullar

BESTICKNING2009-09-23

Mannen som skickade fikapengar till Vägverket har dömts till 30 dagsböter av Hovrätten för Västra Sverige. Totalt kostar det honom 17 000 kronor att han skickade 200 kronor till bullar.

Mannen från Lerum stoppade ner 200 kronor i kontanter i kuvertet i samband med att han skickade in kompletterande fordonshandlingar till Vägverket. Längst ner på ett av dokumenten skrev han att han ”skickade med lite bullpengar te fikan”, skriver Göteborgs-Posten.

På Vägverket uppskattades inte bidraget. Den handläggare som öppnade kuvertet informerade sin chef om fikapengarna. Chefen anmälde händelsen till Riksenheten mot korruption vid åklagarmyndigheten i Stockholm som väckte åtal.

Tingsrätten i Alingsås frikände Lerumsbon och beordrade Vägverket att skicka tillbaka de 200 kronorna. Men åklagaren gick vidare till hovrätten, som nu dömer Lerumsbon till 30 dagsböter à 240 kronor. Dessutom ska han betala rättegångskostnader på drygt 9 000 kronor och betala 500 kronor till brottsofferfonden. Den enda trösten är att han ska få tillbaka de 200 kronorna från Vägverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA