Danmark bäst på rättigheter

FACKLIGT2014-05-19

Internationella fackliga samorganisationen, IFS, har rankat hur väl världens länder lever upp till arbetstagares grundläggande rättigheter. Danmark uppfyllde samtliga 97 kriterier. Sverige låg bland de tjugo högst rankade.

Världsfacket IFS har undersökt hur väl 139 länder uppfyller 97 kriterier för arbetstagares grundläggande rättigheter - både i lagstiftning och i praktiken.

Länderna tilldelas ranking 1 till 5+, där 1 står för de bästa länderna. 5 + får de allra värsta länderna där situationen helt har havererat.

Bara Danmark uppfyllde alla kriterier. Sverige ingick i samma grupp om knappt tjugo länder som rankades med en etta. För att få det fick man ha högst åtta icke uppfyllda kriterier.

IFS konstaterar att det inte är något likhetstecken mellan ett välutvecklat land och god ranking. USA rankades exempelvis med en trea i gruppen ”regular violations of rights”.

I botten på listan hittas Centralafrikanska republiken, Somalia, Libyen, Palestina, Sydsudan, Sudan, Ukraina och Syrien. De är rankade 5+ och ligger i gruppen ”No guarantee of rights due to the breakdown of the rule of law”.

Kambodja är bland de länder som ändå har en arbetsrättslagstiftning, men som fick sämst utfall. Lagstiftningen har restriktioner när det gäller rätten att välja fackförbundsrepresentanter. Dessutom har regeringen svarat med våld när arbetare demonstrerat för rimliga löner och arbetsvillkor.

Det vanligaste brottet mot arbetstagares grundläggande rättigheter är att man inte tillåter arbetstagare att delta i strejk eller att vara med i ett fackförbund. Exempelvis är vissa typer av arbetstagare undantagna från rätten att strejka i åtminstone 87 länder, konstaterar IFS i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA