»De skjuter mygg med atombomb«

ARBETSDOMSTOLEN2009-09-29

I juni 2007 avskedades IT-teknikern, anklagad för sabotage av Skatteverket. Nu behandlas målet i Arbetsdomstolen. Men frågan är om bevisningen håller.

Av:  Peter Olshage och Eva Spira

IT-teknikern, som är medlem i Jusek, anklagas för att avsiktligt ha flyttat och raderat filer som behövdes för att övervaka myndighetens datasystem. Han blev även åtalsanmäld av Skatteverket för sabotage alternativt grov skadegörelse, men förundersökningen lades ned i brist på bevis.

Själv hävdar IT-teknikern att det ingick i hans arbetsuppgifter att flytta filer och att det hela bottnade i att Skatteverket ville bli av med honom.

»Hade andra åsikter«

– Jag blev mobbad för att jag hade andra åsikter om tekniska lösningar. Jag var också mycket kritisk till att man anlitat så många konsulter, sade IT-teknikern till ST Press i september 2008.

Samma konsultfirma som är den största leverantöreren av hårdvara och även har ett flertal konsulter inne på Skatteverket – Hewlett Packard, HP – sammanställde den rapport som lades till grund för anklagelserna mot IT-teknikern.

Ifrågasatt rapport

Vid förhandlingen i Arbetsdomstolen ifrågasattes konsult-
rapporten av den IT-forensiker som Jusek kallat in som vittne. Enligt denne var det anmärkningsvärt att bevisningen inte säkrats omedelbart, med en så kallad spegelkopia. Det gick inte heller att dra några slutsatser om skuld och avsikter utifrån rapporten, hävdade IT-forensikern.

Juseks andra vittne, en före detta arbetskamrat, dömde ut rapporten som oprofessionell.

Vittnet menade också att den eventuella skadan var obetydlig då larmsystemet fungerat hela tiden:

– Han hade kunnat orsaka långt större skada bara genom att spilla en kopp kaffe över datorn.

Jusek hade kallat in ytterligare två vittnen, men de avböjde att delta i förhandlingen.

Nio vittnen från arbetsgivaren

Skatteverket, företrädd av advokatfirman Roschier, hade kallat in nio vittnen – chefer, tekniker och en IT-forensiker.

Enligt ett av Skatteverkets tekniska vittnen försämrades larmsystemet steg för steg av att filerna flyttats bort. Den av Skatteverket inkallade IT-forensikern hävdade att de borttagna filerna – tvärt emot vad IT-teknikern sagt – aldrig hade flyttats tillbaka.

Efter juristernas slutpläderingar, bad IT-teknikern att få säga några ord:

– Skatteverket har skjutit en mygga med en atombomb!

Dom faller 11 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA