Deltid och nya roller hjälper äldre stanna på jobbet

NYHET2003-12-11

Äldre anställda är erfarna, men de ”vet bäst” och säger emot. Det anger arbetsgivare som ett skäl till att inte anställda äldre, enligt en studie av 25 företag i Norrköping.

Andra argument är att äldre är mindre benägna till förändringar, inte klarar av produktionskraven och att de inte skulle vilja ha de ensidiga eller otrygga arbeten som erbjöds.

Studien är gjord av psykologen Kerstin Isaksson på Arbetslivsinstitutet, och de preliminära resultaten presenterades på ett Saltsa-seminarium i Stockholm. Saltsa är ett samarbete mellan LO, TCO och Saco för forskning om arbetslivet i Europa.

Trots de nedslående resultaten tyckte Kerstin Isaksson att man inte skulle satsa så mycket på att ändra attityder till äldre.
– Det är viktigare att anpassa arbetslivet till de äldre.
Chanserna att kunna stanna kvar i arbete till pensionsåldern ökar om man har arbetsrotation, tillåter deltid, anpassar arbetsbelastningen och ger äldre nya roller, ansåg hon.

Torbjörn Åkerstedt från Karolinska institutet presenterade en undersökning som visar att äldre människor inte är tröttare under arbetsdagen. Däremot blir de sammantagna konsekvenserna av arbetstid och hård arbetsbelastning allvarligare med ökad ålder. Tid för återhämtning blir också viktigare.
– Äldre människor behöver en ledig dag snarare än kortare dagarbetstid, var hans slutsats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA