Den som tjänar minst vabbar mest

JÄMSTÄLLDHET2014-03-04

Det är den i familjen som har lägst inkomst som oftast stannar hemma för vård av sjuka barn. Det framgår av en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Mammor tar ut mer tillfällig föräldrapenning för vård av barn än pappor. Ju lägre lön mamman har i förhållande till pappan desto större är hennes andel av familjens totala vabbande.

Men ekonomin är inte hela förklaringen, visar en ny rapport från IFAU skriven av Katarina Boye vid Stockholms universitet.

”Inkomsttaket i försäkringen gör att papporna ofta förlorar mer på att vara hemma, vilket kan vara en förklaring till att mammorna vabbar mer. Andra förklaringar kan vara att den med högst lön har lättare att få sin vilja igenom, eller att man uppfattar att den som har högst lön har det viktigaste arbetet”, konstaterar Katarina Boye i ett pressmeddelande.

Föräldrapar där mamman och pappan har samma yrke, och därigenom samma förutsättningar att vara frånvarande från jobbet, delar vabdagarna något mer lika.

”Förklaringen till dessa pars något mer jämna uttag tycks dock inte vara att de har samma arbetsvillkor. Min tolkning är att de har mer jämställda värderingar, alternativt att kvinnorna i dessa par är mer karriärorienterade och därför vabbar mindre”, skriver Katarina Boye.

Studien rör uttaget av vab bland omkring 22 500 par som fick sitt första barn 1999–2002.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA