Arbetsmiljön har försämrats på Sandö räddningsskola sedan MSB tog över, anser Rolf Nordh. "Det är inte roligt att se andra människor bli utsatta för vuxenmobbning", säger han.<br>Foto: Erik Åmell
Arbetsmiljön har försämrats på Sandö räddningsskola sedan MSB tog över, anser Rolf Nordh. "Det är inte roligt att se andra människor bli utsatta för vuxenmobbning", säger han.<br>Foto: Erik Åmell

”Det är alldeles för lågt i tak”

MSB2010-04-13

En arbetsmiljökonflikt har seglat upp vid MSBs räddningsskola i Sandö utanför Kramfors. Anställda vittnar om mobbning och missnöje med ledningen. Nya chefer ska försöka komma till rätta med problemen.

När MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, bildades 2009 lades räddningsskolan i Skövde ned och verksamheten på de övriga skolorna omorganiserades. En medarbetarundersökning vid räddningsskolan i Sandö i vintras gav arbetsmiljön dåligt betyg.

Undersökningen beskriver en arbetsplats där man trivs med
arbetskamrater och arbetsupp­gifter, men där det finns missnöje med ledningen och där många kommit i beröring med mobbningssituationer. Det framgår också att många sett exempel på att mobbning och trakasserier förekommer.

Ett fall för Arbetsmiljöverket

Huvudskyddsombudet Sven-Erik Bergman har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket och hoppas att myndigheten ska granska den psykosociala arbetsmiljön:

– Man kan inte längre säga sin mening på Sandö. Då blir man bestraffad i sin arbetssituation och löneutveckling. Det här har alltid varit en jättetrivsam arbetsplats, men det är snabbt på väg utför, säger han.

Läraren och ST-medlemmen Rolf Nordh håller med. Han har jobbat på Sandö sedan 1987 och alltid trivts på jobbet. Men sedan MSB bildades har arbetsmiljön försämrats, tycker han.

– Det är alldeles för lågt i tak. Det är inte roligt att se andra människor bli utsatta för vuxenmobbning.

Rädsla för repressalier

Ordföranden för ST inom MSB Colin McIntyre konstaterar att den fackliga verksamheten på Sandö gått på sparlåga. Men de senaste månadernas turbulens har lett till en nystart för ST. En interimsstyrelse har bildats och årsmöte ska hållas i maj:

– Jag är förvånad över att det varit så lågt i tak att vuxna människor kan vara så rädda för repressalier som en del medlemmar jag träffade på Sandö.

Nu har verksamhetschefen på Sandö tagit en time out och på skärtorsdagen slutade hennes chef på MSBs huvudkontor. Nya chefer har tillförordnats i väntan på nyrekrytering, men ingen av dem vill kommentera det som hänt tidigare. Överdirektören Nils Swartz på MSB väljer också att avstå från att kommentera det som varit.

– Nu har vi satt igång en process för att lösa arbetsmiljö­problemen med konsulthjälp under ledning av den tillförordnade verksamhetschefen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA