”Det finns utrymme för högre lön”

AVTALSRÖRELSEN2009-09-10
Det finns utrymme för reallöneökningar nästa år, trots krisen. Det anser sex ordförande för industrifacken inom LO, TCO och Saco i en gemensam debattartikel.

Enligt arbetsgivarna finns inget utrymme för ökade reallöner den kommande avtalsperioden. De driver tesen att löneökningar innebär ökad arbetslöshet, konstaterar de sex fackbasarna Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörer, Cecilia Fahlberg, Unionen, Stefan Löfven, IF Metall, Hans-Olof Nilsson, Livs, Jan-Henrik Sandberg, Pappers, och Per-Olof Sjöö, GS. Men att det är ökade vinster de egentligen är ute efter talar de inte lika högt om.

”Det finns ett utrymme för reallöneökningar även om det på kort sikt är begränsat. Osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen talar för ett kortare avtal. Samtidigt är avtalsperiodens längd alltid beroende av det totala innehållet i en uppgörelse. Våra krav kommer att syfta till att stärka jämställdheten och förbättra ungdomars ställning på arbetsmarknaden”, skriver de sex i Dagens Nyheter.

Kostnaderna för den finansiella krisen fördelas mycket orättvist, hävdar de. Fackmedlemmarna har fått betala ett högt pris i form av ökad otrygghet, inkomstförluster och arbetslöshet. Det är inte rimligt att den som löper störst risk för arbetslöshet tvingas betala mest för sina försäkringar och ändå få det sämsta skyddet. Men ansvaret för att lösa dessa orättvisor faller till stor del på det politiska systemet, konstaterar de sex fackordförandena:

”Facken inom industrin kommer inte att acceptera att våra medlemmar ska stå för ytterligare en kostnad för finanskrisens härjningar i form av försämrade löner och anställningsvillkor. Avtalskraven 2010 kommer att inriktas på reallöneökningar, förstärkt trygghet, bättre förnyelse och omställningsförmåga”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.