Det nya ST i fokus förra året

NYHET2003-06-27
Arbetet med att organisera och bilda det nya ST – inför samgåendet mellan ST och Försäkringsanställdas förbund 1 januari 2003 – dominerade 2002 års förbundsverksamhet. Det framgår av STs verksamhetsberättelse.
Av:  Ann-Charlotte Viklund


I juni tog ST och Försäkringsanställdas förbund ställning till en mål- och utvecklingsplan för det nya ST. Målet är att stärka STs ställning på arbetsplatserna genom ökad representativitet och organisationsgrad. Visionen är att ST ska vara ett stöd för medlemmarnas individuella utveckling och vara arbetsplatsfacket för alla. ST ska bli så attraktivt att ett helt nytt förbund ska kunna rekryteras inom en tioårsperiod.

Den största organisatoriska förändringen är samgåendet med Försäkringsanställdas Förbund, FF. Två extrakongresser i ST konfirmerade beslutet.

FF upphörde att existera som förbund och blev från årsskiftet med sina 15 000 medlemmar STs största avdelning.

STs totala medlemsantal minskade med närmare 2 000 medlemmar under 2002 och uppgick vid årets slut till 82 892 (FFs medlemmar räknas inte in i 2002 års statistik).

Förbundets verksamhet redovisade ett underskott på drygt 36 miljoner kronor, bl a beroende på nysatsningar på det nya ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.