Annons:

Carin Håkansta.
Carin Håkansta.

»Det saknas en brygga mellan forskningen och parterna«

HALLÅ DÄR!2015-02-10

I din avhandling drar du slutsatsen att arbetslivsforskningen prioriterats ned. Hur ser du det?

– Jag har bland annat tittat på hur arbetslivsforskning omtalas i regeringsdokument, och där är en ganska brant kurva nedåt sedan 1970- och 1980-talen. I den senaste forskningspropositionen nämns arbetslivsforskningen knappast alls. Och på universitet och högskolor har man gått ifrån begreppen arbetslivsforskning och arbetsvetenskap, för det drar inte studenter. Det är också betydligt mindre pengar som öronmärks för den här forskningen i dag.

–Men tittar man på ansökningar om forskningsanslag har det faktiskt varit en ökning, om än mindre än på andra områden.

Vad kan den här trenden bero på?

–Jag tror att orsakerna finns i ideologiska och politiska förändringar som bland annat ledde till att Arbetslivsinstitutet lades ned 2007. Nu finns inte den sammanhållande strukturen som institutet gav. Det finns ju många psykologer, jurister, ekonomer och andra som forskar om arbetslivsfrågor,

men det är nog inte så många som identifierar sig som arbetslivsforskare.

Har nedläggningen påverkat forskarnas kontakter med fack och arbetsgivare?

–Ja, ända sedan 1930-talet har det funnits någon form av institut som forskat om arbetsmiljön med nära band till arbetsmarknaden. När Arbetslivsinstitutet lades ned bröts den gamla traditionen, och i dag saknas en brygga mellan forskningen och arbetsmarknadens parter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA