Diskriminerade mår oftare psykiskt dåligt

MÅNGFALD2006-09-25

Den som blivit utsatt för diskriminering drabbas ofta av sämre psykisk hälsa. Det visar en studie av Folkhälsoinstitutet och ombudsmännen mot diskriminering.

Folkhälsoinstitutet skickade tidigare i år ut en enkät som besvarades av drygt 56 000 personer. De fick bland annat svara på frågan om de ansåg sig ha blivit diskriminerade vid något tillfälle under de senaste tre månaderna och hur de upplever sin psykiska och fysiska hälsa.

Bland dem som upplevt sig som diskriminerade var det tre till fyra gånger så vanligt att man också upplevt psykisk ohälsa, rapporterar Dagens eko. Det handlar framförallt om stress, men också svår ängslan och oro, ångest, sömnsvårigheter och självmordstankar.

Det är främst yngre personer, kvinnor, funktionshindrade, homo- och bisexuella och personer med utländsk bakgrund som angett att de blivit diskriminerade.

Enkäten tyder också på ett samband mellan diskriminering och fysisk hälsa, men det är inte lika tydligt.

Jonas Frykman, projektledare på Folkhälsoinstitutet, säger till Dagens eko att forskningen i slutänden kan få politiska konsekvenser:

– Har man tillförlitliga mått att mäta förekomsten av diskriminering, kan man synliggöra på ett tillförlitligt sätt att det påverkar hälsan, då är det klart att man kan tycka att det bör lyftas upp på den politiska dagordningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA