DO bollade tillbaka till ST

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2013-04-18
Diskrimineringsombudsmannen avvisar den anmälan som ST inom Statens institutionsstyrelse gjort mot arbetsgivaren. Frågan gäller att myndigheten inte har tagit fram någon handlingsplan för jämställda löner.

I förra veckan skrev Publikt om att ST inom Statens institutionsstyrelse, SiS anmält arbetsgivaren till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Trots påtryckningar saknar myndigheten en handlingsplan för jämställda löner. Enligt lag skulle myndigheten ha tagit fram en sådan plan under 2012.

Det fick ST inom SiS att anmäla arbetsgivaren till DO. Nu har de avvisat anmälan.

”Vi har avslutat ärendet och lagt över det på ST centralt att driva, vilket är praxis i de fall där det finns ett fack med kollektivavtal”, säger Anna-Karin Bricell, utredare på DO till Fria tidningen.

Enligt henne prioriterar DO de granskningar myndigheten har initierat. Hon säger till Fria tidningen att facken har stor möjlighet att arbeta med dessa ärenden själva. Hon säger också att Nämnden mot diskriminering inte är lika känd för dem som Arbetsdomstolen, vilket kan vara en förklaring till att fackliga ärenden inte har drivits på samma sätt i nämnden.

”Det vore bra om det blev en ändring”, säger hon till Fria tidningen.

Thord Jansson, ordförande för ST inom SiS säger at man ibland får acceptera att det finns begränsade resurser.

− Huvudsaken är att vi har möjlighet att driva det vidare.

STs jurister tittar just nu på hur man ska gå vidare med ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.