DO och staten förlikas i löneärende

DISKRIMINERING2013-11-06

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har förlikats med staten i ett ärende om en kvinna som missgynnats vid en lönerevision i samband med att hon var föräldraledig.

DO stämde staten inför Arbetsdomstolen därför att en beredningsjurist vid Solna tingsrätt fått väsentligt mindre löneökning för att hon var föräldraledig under en lönerevision. Medan övriga motsvarande anställda fått löneökningar i storleksordningen 1 000-2 000 kronor hade hon bara fått en ökning om 300 kronor. Arbetsgivarens skäl var att man särskilt ville premiera de som i hög grad hade visat intresse och engagemang för verksamhetsutvecklingsfrågor i samband med en omorganisation. Bland de som inte var i tjänst skulle i stället kriterierna ”resultat och skicklighet” tillämpas.

Enligt DO innebar detta att kvinnan missgynnades på grund av att hon varit föräldraledig. Arbetsgivarens lönekriterium kunde bara uppfyllas av dem som var närvarande på arbetsplatsen.

Nu har DO och staten träffat en förlikning i ärendet. Staten medger att kvinnan borde ha lönesatts på samma sätt som om hon hade varit i tjänst och justerar därför lönen retroaktivt. Staten betalar också 40 000 kronor i ersättning till kvinnan, meddelar DO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA