DO skriver brev om diskriminering

DISKRIMINERING2012-12-11

Diskrimineringsombudsmannen, DO, skriver brev till alla arbetsgivare med minst tio anställda för att informera om diskrimineringslagen. Enligt DO vet många inte vilka regler som gäller.

De närmaste veckorna kommer alla arbetsgivare med tio eller fler anställda att få brev från DO. Brevet beskriver vilka krav diskrimineringslagen ställer när det gäller aktiva åtgärder för att uppnå lika rättigheter och möjligheter för alla och att motverka diskriminering.

”Vi vet av erfarenhet att många arbetsgivare inte känner till sina skyldigheter enligt lagen. Med det här brevet vill vi öka deras medvetenhet och få dem att börja arbeta systematiskt med dessa frågor”, säger Peter Tai Christensen, chef för DO s granskningsenhet, i ett pressmeddelande.

Diskrimineringslagen innebär inte bara att diskriminering ska motverkas, den kräver att arbetsgivarna arbetar målinriktat och planmässigt för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. För att arbetsgivarna ska få kunskap om hur situationen ser ut på deras arbetsplats rekommenderar DO dem att göra en kartläggning av nuläget.

Arbetsgivare som har fler än 25 anställda måste, enligt lagen, dels göra en skriftlig jämställdhetsplan vart tredje år, dels upprätta en handlingsplan för jämställda löner vart tredje år. I arbetet ska arbetsgivarna samverka med facket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA