Domstol istället för utlänningsnämnd

MIGRATION2006-03-30

Från och med i morgon ersätts Utlänningsnämnden med prövning i domstol. Beslut i domstolen kan överklagas, men bara i en instans. Sedan tar det stopp.

Av:  Christian Örjestål

Från och med imorgon, den 31 mars, sker prövningen av asyl- och medborgarskapsärenden i någon av förvaltningsdomstolarna i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

I domstolen möts den sökande och Migrationsverket som parter och den sökande kan lägga fram sin sak muntligt på samma sätt som i andra mål i förvaltningsdomstolarna. Ett beslut från domstolen kan i sin tur överklagas till Kammarrättens Migrationsöverdomstol.

Men sedan tar det stopp. Efter beslut i Migrationsöverdomstolen finns det ingen ytterligare instans att överklaga till. Det innebär att Migrationsöverdomstolens beslut blir prejudicerande och kommer att styra framtida praxis.

Den nya formen för utlännings- och medborgarskapsärenden har inneburit stora investeringar och nyanställningar för domstolsväsendet. Regeringen har avsatt drygt 800 miljoner kronor, 100 nya domare samt över 200 nya jurister har rekryterats och cirka 900 nämndemän har utsetts.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA