"Domstolarna riskerar att politiseras"

LO-TCO2009-09-01

Demokratin hotas när makten flyttas från våra folkvalda politiker till domstolarnas jurister. Det anser chefsjuristerna Ingemar Hamskär, TCO, och Claes-Mikael Jonsson, LO.

I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet pekar Ingemar Hamskär och Claes-Mikael Jonsson på att EG-domstolen i flera domar gått emot svensk lagstiftning. Domen i Lavalmålet är den mest kända. Konsekvenserna blir att beslut som fattats i demokratisk ordning undermineras:

”Om samarbetet inom EU reduceras till fri företagsamhet och avreglering är det breda folkliga stödet för EU i fara”, skriver Ingemar Hamskär och Claes-Mikael Jonsson.

De två chefsjuristerna hävdar att ett starkt bidragande skäl till att var tionde riksdagsledamot hoppat av sitt uppdrag är att riksdagen har förlorat makt och inflytande:

”Utan egentlig debatt sker en maktförskjutning från folkvalda politiker till jurister och domstolar.”

Grundlagsutredningen vill utöka domstolarnas möjlighet att åsidosätta en lag därför att den strider mot grundlagen. Det skulle kraftigt öka domstolarnas möjligheter att överpröva lagar som i demokratiska former har antagits av politiker, anser Ingemar Hamskär och Claes-Mikael Jonsson:

”Domstolarna riskerar att politiseras. Domstolarnas grundläggande uppgift i ett demokratiskt samhälle, att vara opartiska och oavhängiga, riskerar därmed att rubbas.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA