E-legitimationsnämndens ledning utbytt

E-TJÄNSTER2015-11-26
Regeringen sparkade i dag E-legitimationsnämndens ordförande Stig Jönsson och flera av ledamöterna i nämnden. Ny ordförande blir Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

E-legitimationsnämnden skapades 2011 för att införa ett nytt sätt för elektronisk identifiering – Svensk e-legitimation – som skulle vara i drift 1 juli 2016. Men tidtabellen har spruckit och kritiken mot nämnden har vuxit inom myndigheterna.

Förra veckan skärpte regeringen tonen och gav nämnden ett förnyat uppdrag att senast 30 mars 2016 redovisa aktörernas behov och säkerställa att myndigheterna kan fortsätta använda bank-id för sina e-tjänster efter nästa halvårsskifte.

I dag bytte regeringen ut ordföranden, Stig Jönsson, tidigare generaldirektör vid Lantmäteriet, mot Tillväxtverkets chef Gunilla Nordlöf.

Regeringen utsåg också Försäkringskassans  IT-direktör Stefan Olowsson och Skatteverkets IT-direktör Jan Zetterdahl till nya ledamöter. Försäkringskassan har tillhört E-legitimationsnämndens hårdaste kritiker och påpekat brister i säkerheten i det system som nämnden har valt.

Kvar som ledamöter sedan tidigare är generaldirektören Annika Bränström, Bolagsverket, generaldirektören Katrin Westling Palm, Pensionsmyndigheten och Per Mosseby, direktör vid Sveriges Kommuner och Landsting. Förordnandena gäller från 1 december 2015 och till och med 31 december 2016.

I tisdags frågade Publikt IT-minister Mehmet Kaplan om hans förtroende för nämnden och dess ordförande. Ministern har ännu inte svarat Publikt. Men i dag kom alltså svaret genom bytet av ledamöter.

I ett pressmeddelande från regeringen, skriver Mehmet Kaplan:

”E-legitimationsnämnden har ett viktigt uppdrag att lösa i samverkan med andra myndigheter. Därför utser vi nu en ny sammansättning av myndighetens ledning, där de myndigheter som är stora användare av e-legitimationer finns representerade”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.