Tvivel på tidsplan för ny e-legitimation

E-TJÄNSTER2015-11-18
Allt fler myndigheter tvivlar på att E-legitimationsnämndens tidtabell håller. »Jag tror det blir svårt«, säger Per Mosseby på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Och regeringen vill se över modellen.

Svensk e-legitimation, som ska användas för identifikation i myndigheternas e-tjänster, ska vara på plats 1 juli 2016.

Publikt har tidigare rapporterat om att Försäkringskassan underkänner den nya e-legitimationen av säkerhetsskäl och har ställt sig utanför systemet tills vidare.

Även Per Mosseby, chef för SKLs avdelning för digitalisering och ledamot av E-legitimationsnämnden, tviv­lar starkt på att Svensk e-legitimation kan införas på bred front redan om sju månader:

– Många kommuner ringer och frågar vad de ska göra. Systemen måste ju fortsätta fungera. Vi ger dem rådet att teckna avtal för övergångstjänsten som i praktiken innebär att fortsätta med dagens lösningar.

Även Kronofogden, Arbetsförmed­lingen och Trafikverket har uttryckt tveksamhet till om tidsplanen håller. 

Per Mosseby anser att de största problemen kvarstår:

– Alla kan inte få en e-legitimation. Om du har brottslig bakgrund, har ekonomiska problem, är ung eller nyanländ kan du inte få bank-id. Staten behöver komplettera den lösning man söker med bankerna.

E-legitimationsnämndens kansli­chef Eva Ekenberg räknar dock med att myndigheter ska kunna utfärda e-legitimationer åt dessa grupper:

– Transportstyrelsen ger ut körkort, Skatteverket och Polisen id-kort. Svensk e-legitimation möjliggör en mångfald av utfärdare. 

Men i dag är det i princip bara bankerna, som har bank-id, som på ett enkelt och säkert sätt kan utfärda e-legitimationerna. De har dock ännu inte beslutat sig för om de ska vara med.

– Vi har en positiv dialog med bankerna, säger Eva Ekenberg. Om bankerna går med kan myndigheterna välja den nya lösningen eller fortsätta med sin befintliga lösning under en övergångstid.

Ansvarig på näringsdepartementet är departementsrådet Christina Henrysson. Hon konstaterar att nämnden har ansvaret för att en lösning finns på plats 1 juli 2016: 

– Vi följer deras uppdrag noga och det kan bli aktuellt med kompletterande åtgärder på både kort och lång sikt. Vi måste se till att nämnden kan leverera. Regeringen har aviserat i budgetpropositionen att modellen ska ses över och vidareutvecklas.

Svensk e-legitimation

  • E-legitimation ska kunna användas för identifiering och underskrift i offentliga verksamheters e-tjänster.
  • Systemet ska vara på plats 1 juli 2016. Då löper avtalet med företaget bakom bank-id ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.