Regeringen ger upp tidsplan för e-legitimation

E-TJÄNSTER2015-11-23

Regeringen ger upp planerna på att införa Svensk e-legitimation på bred front om ett halvår. I stället ska E-legitimationsnämnden söka alternativ, se över säkerheten och ompröva sin modell.

I torsdags skärpte regeringen tonen mot E-legitimationsnämnden. Myndigheten har sedan 2011 arbetat med att ta fram ett system för identifikation i myndigheternas e-tjänster. Den nya e-legitimationen skulle införas 1 juli 2016.

Men nämndens arbete har kantats av problem med IT-säkerhet och tvekan från myndigheter om anslutning till systemet. I dag använder många myndigheter bank-id som e-legitimation, men avtalet löper ut 1 juli. Bankerna har ännu inget avtal med nämnden om det nya systemet.

Nu beordrar regeringen nämnden att ta fram ett komplement till Svensk e-legitimation. I praktiken innebär det att myndigheterna kan fortsätta med bank-id.

ST har varnat för att Svensk e-legitimation inte kommer att finnas klar i tid, vilket riskerar att försvåra arbetssituationen för förbundets medlemmar.

Efter regeringens kritik medger E-legitimationsnämnden att det finns problem och skriver på sin hemsida:

”Arbetet med anslutning av aktörerna till Svensk e-legitimation pågår, men takten behöver öka för att det inte ska bli ett glapp i försörjningen vid nästa halvårsskifte.”

Men regeringen är bekymrad och ifrågasätter i texten i sitt beslut hela systemet som e-legitimationsnämnden skapat: ”Vid behov kan också myndigheten ompröva den modell som valts för Svensk e-legitimation.”

Uppdraget till nämnden innefattar också en förnyad översyn av säkerheten och ska redovisas senast 31 mars 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Jan Sjösten (ej verifierad) fre, 11/27/2015 - 10:55
Jag ifrågasätter starkt Publikt drev mot ett införande av Svensk e-legitimation, där Publikt långt ifrån har framför en objektiv och nyanserad rapportering. Det finns inget i e-legitimationsnämndens uppdrag som säger att Regeringen har övergett tidsplanen eller att de har gett upp planerna på att införa Svensk e-legitimation.

Ska våra medlemspengar gå till att sabotera svensk e-förvaltning? Jag överväger att byta fackförbund!
Inlagt av Alexander Armiento (ej verifierad) mån, 11/30/2015 - 12:27
Publikts uppdrag är att som granskande nyhetstidning bevaka statsförvaltningen. Det är orsaken till att Publikt rapporterat om Svensk e-legitimation.
Publikt har skrivit om att myndigheter varit tveksamma till att införa Svensk e-legitimation 1 juli 2016 mot bakgrund av de säkerhetsproblem som påtalats av Försvarets radioanstalt. Regeringen har gett E-legitimationsnämnden i uppdrag att ta fram ett komplement till systemet. Det betyder att myndigheter kan fortsätta med bank-id efter 1 juli 2016, då Svensk e-legitimation var tänkt att införas på bred front.
Publikt har också rapporterat om att regeringen öppnar för att byta ut den modell som E-legitimationsnämnden valt för systemet. Publikt har även redogjort för regeringens beslut att byta ut nämndens ordförande och flera ledamöter.
Regeringen har däremot inte aviserat att man gett upp planerna på att införa en ny e-legitimation – det har Publikt inte heller hävdat.
Publikt har gett E-legitimationsnämnden möjlighet att bemöta kritiken och kommentera besluten. Publikt har sökt den tidigare ordföranden Stig Jönsson utan resultat.

Alexander Armiento, chefredaktör för Publikt

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA