Energimyndigheten tillsätter internutredning

ENERGIMYNDIGHETEN2019-06-18
Energimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.

Energimyndigheten erbjöd i början av sommaren 2018 offentliga aktörer att söka fem miljoner kronor i stöd till energiomställning, skriver Dagens Nyheter. Myndigheten fick in flera ansökningar men vart pengarna skulle gå hade Energimyndigheten enligt tidningen bestämt redan när de skapade bidraget. 

Energimyndigheten fick problem när Energikontoret i Mälardalen, den tilltänkta mottagaren av det statliga stödet, skrev en alltför dålig bidragsansökan. I ett mejl till föreningen uppmanade en enhetschef på myndigheten föreningen att bättra på sin ansökan, skriver tidningen:

”Den särskilda utlysning vi gjorde kring befintliga nätverk, skapade vi enkom för att det skulle vara möjligt för er inom Föreningen Sveriges energikontor att komma in med en ansökan.”

Energikontoret i Mälardalen stod bakom ansökan som en del av Föreningen Sveriges Energikontor. Projektmedlen skulle användas för att samordna de olika avdelningarna i den övergripande föreningen. 

”Eftersom vi inte har förutsättningar att bara rakt av ge er projektmedel så måste vi göra det genom utlysningar som är öppna och möjliga att söka för alla”, skrev enhetschefen på Energimyndigheten enligt Dagens Nyheter. 

Enligt Dagens Nyheters uppgifter hjälpte Energimyndighetens handläggare senare till med att skriva om ansökan, efter ansökningstidens utgång.

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén säger till tidningen att han har tillsatt en intern utredning:

”Jag har gett min internrevisor och chefsjurist i uppdrag att titta på det här. Uppdraget är att ta fram ett förslag på åtgärder för att vi inte ska hamna i den här situationen igen”, säger han till tidningen.

Robert Andrén tillträdde som generaldirektör för nio månader sedan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.