Enhetschef kan bli av med jobbet efter sexköp

FÖRSÄKRINGSKASSAN2021-03-08
En enhetschef på Försäkringskassan som har dömts för sexköp kan inte längre vara chef, skriver arbetsgivaren i en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd. Nämnden ska också ta ställning till om mannen ska bli av med jobbet.

Mannen, som är chef för en av Försäkringskassans enheter på ett kontor i Mellansverige, greps på ett hotell i en närliggande ort i maj 2020 misstänkt för köp av sexuell tjänst.

I december samma år utfärdades ett strafföreläggande och mannen fick betala totalt 23 500 kronor i dagsböter. När lokala nyhetsmedier kontaktade mannens chef i samband med att man rapporterade om det inträffade stängdes han av från sin tjänst.

I en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd skriver nu arbetsgivaren att man bedömer att mannen inte kan fortsätta i rollen som chef. Förtroendet för honom är dessutom så pass lågt att det ”ej kan uteslutas” att han bör bli av med sin anställning inom Försäkringskassan, skriver arbetsgivaren.

Enligt anmälan har mannen inte levt upp till den värdegrund och den etiska kod som finns inom staten och Försäkringskassan. 

Att brottet skedde direkt efter arbetstid då mannen befunnit sig på ett jobbmöte på en närliggande ort till den han arbetar på är också förtroendeskadligt, skriver arbetsgivaren i anmälan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.