Enkäten har besvarats av 31arbetsplatsombud på 27 institutioner.
Enkäten har besvarats av 31arbetsplatsombud på 27 institutioner.

Ensamarbete vardag i tvångsvården

SIS2011-11-08

Knivhugg, knytnävsslag mot ansiktet, överfall. Förra året anmäldes 876 fall av våld eller hot om våld mot personal inom Statens institutionsstyrelse, SiS. Anställda är ofta ensamma i riskfyllda situa­tioner, visar en enkät som ST Press gjort.

– Det kan gå så oerhört snabbt. I Granhult fick en behandlingsassistent livshotande skador efter ett slag med en lerkruka. Det hela var över på 20 sekunder. Ingen hann komma till undsättning.

Det säger Jimmy Haller, som är centralt huvudskyddsombud och ledamot i STs avdelningsstyrelse på SiS.

STs linje är att ensamarbete inte får förekomma annat än i undantagsfall.

Ensamarbete tillhör vardagen

Men ensamarbete tillhör vardagen på SiS behandlingshem. Det visar den enkät som ST Press skickat till arbetsplatsombud på ungdomshemmen och behandlingshemmen för vuxna missbrukare.

31 arbetsplatsombud vid 27 institutioner har besvarat enkäten.

Tre av fyra svarar att ensamarbete förekommer i situationer som de anser kan vara riskfyllda. Av dem säger fler än hälften att sådana situationer uppstår dagligen eller varje vecka.

Drygt hälften av de arbetsplatsombud som svarat på en fråga om säkerhet anser att säkerheten är otillräcklig vid ensam­arbete.

Myndighetens personalchef Pia Bergqvist verkar inte direkt överraskad av resultatet. Hon menar att ensamarbete är oundvikligt i SiS verksamhet.

– Det är viktigt att hela tiden ha tillgång till kolleger. Alla anställda bär personlarm och på de flesta ställen finns också kameraövervakning. Men något kan hända blixtsnabbt. Därför måste man se över riskbedömningen kontinuerligt.

»Litar inte på vuxna«

Hon säger också att det pågår ett arbete med att minska riskerna för våld och hot om våld.

– Men det ligger i arbetets natur att det är riskfyllt. Alla ungdomar och missbrukare som kommer till oss är tvångs­omhändertagna och litar varken på vuxna eller på samhället.

Jimmy Haller tycker att resultatet är nedslående, men inte heller han är särskilt överraskad:

– Enkätsvaren visar det vi hela tiden känt och pratat om utan att ha några siffror på det. Men vi har jobbat med frågan så länge att jag hade hoppats att vi kommit längre.

Enkäten visar också att säkerhetsfrågorna måste tas på ännu större allvar, säger han.

– Medvetenheten om att det när som helst kan hända något skapar stress och gör att man hela tiden går och spänner sig. När ekonomin styr är det alltid någon som måste betala.

Enkäten har besvarats av 31arbetsplatsombud på 27 institutioner.
Enkäten har besvarats av 31arbetsplatsombud på 27 institutioner.

STs arbetsplatsombud om ensamarbetet

»Vi är alltid tre på schemat. Men det räcker att en är i köket och en på toa så är man ensam med fem ungdomar.«

 

»Bättre bemanning och större vuxen­närvaro är a och o.«

 

»Det är ett ögonblicksverk att vi får en liknande händelse som på häktet i Huddinge.«

 

»Vi säger ifrån. Och våra chefer lyssnar faktiskt när vi säger att vi inte vill jobba ensamma i vissa situationer.«

 

»Ensamarbete ska inte förekomma. Tidigare har det funnits på natten, men vi protesterade och har fått ökad bemanning.«

 

»Det här är sådant som man aldrig kan skydda sig ifrån.«

 

»Tyvärr hamnar vi hela tiden i prioriteringar. Det handlar inte bara om säkerhet utan om att hinna arbeta med behandling också, vilket kan vara svårt då man är själv.«

 

»Det måste lagstiftas om att man alltid ska vara fysiskt minst två stycken.«

 

»Det är inte frågan om något kommer att hända, utan när.«

 

»Det ska finnas tydliga regler och noggrann riskbedömning.«

 

»Vid bilkörning borde man alltid vara två.«

 

»Man ska inte lämnas ensam över huvud taget.«

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA