ESV vill mildra krav på regionindelning

STATSFÖRVALTNING2018-08-21
Ekonomistyrningsverket, ESV, vill inte att statliga myndigheter ska vara tvungna att inrätta en gemensam regional indelning, om det inte behövs för regionalt samarbete med andra myndigheter.

ESV ställer sig bakom finansdepartementets förslag till myndighetsgemensam regionindelning för förvaltningsmyndigheter under regeringen. Men ESV tycker inte det behövs ny lagstiftning för att åstadkomma det. Bestämmelser om den regionala indelningen kan arbetas in i myndighetsförordningen, anser ESV i sitt remissvar.

Enligt ESV är det till fördel för staten som helhet med en gemensam indelning när myndigheter behöver samverka regionalt. För verksamheten i övrigt anser ESV att myndigheten själv ska besluta om sin organisation. Eftersom behovet av regional samverkan kan förändras över tid anser ESV att det är i respektive myndighets instruktion som det ska framgå om myndigheten ska omfattas.

Även om det är utmanande för de myndigheter som har avvecklat en tidigare, eller utvecklat en annan regional indelning, är det viktigare att ta tillvara de fördelar som kan vinnas för staten som helhet av en myndighetsgemensam indelning än de fördelar som finns för en enskild myndighet av en verksamhetsanpassad indelning, skriver ESV i remissvaret. ESV tycker att en myndighet ska ha möjlighet välja en indelning i färre regioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.