ESV vill mildra krav på regionindelning

STATSFÖRVALTNING2018-08-21

Ekonomistyrningsverket, ESV, vill inte att statliga myndigheter ska vara tvungna att inrätta en gemensam regional indelning, om det inte behövs för regionalt samarbete med andra myndigheter.

ESV ställer sig bakom finansdepartementets förslag till myndighetsgemensam regionindelning för förvaltningsmyndigheter under regeringen. Men ESV tycker inte det behövs ny lagstiftning för att åstadkomma det. Bestämmelser om den regionala indelningen kan arbetas in i myndighetsförordningen, anser ESV i sitt remissvar.

Enligt ESV är det till fördel för staten som helhet med en gemensam indelning när myndigheter behöver samverka regionalt. För verksamheten i övrigt anser ESV att myndigheten själv ska besluta om sin organisation. Eftersom behovet av regional samverkan kan förändras över tid anser ESV att det är i respektive myndighets instruktion som det ska framgå om myndigheten ska omfattas.

Även om det är utmanande för de myndigheter som har avvecklat en tidigare, eller utvecklat en annan regional indelning, är det viktigare att ta tillvara de fördelar som kan vinnas för staten som helhet av en myndighetsgemensam indelning än de fördelar som finns för en enskild myndighet av en verksamhetsanpassad indelning, skriver ESV i remissvaret. ESV tycker att en myndighet ska ha möjlighet välja en indelning i färre regioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA