EU 22 miljoner jobb från sysselsättningsmål

NYHET2005-01-27

EU kommer inte att nå sitt mål om 67 procents sysselsättningsgrad 2005. Och 22 miljoner nya jobb saknas för att nå målet till 70 procent 2010, enligt en utvärdering.

Nästa vecka presenterar EU-kommissionen en ”halvtidsvärdering” av Lissabonstrategin, det ekonomiska och sociala reformprogrammet. Redan nu är det klart att det uppsatta målet inte nås för att den ekonomiska tillväxten är för svag.

Vladimir Spidla

, kommissionär för sysselsättning och sociala frågor, säger att produktiviteten per individ i EU ligger under USA med 20 procent. Men han förordar inte den amerikanska modellen utan EU ska fortsätta den politik som lagts fast i Lissabonstrategin. Han framhåller de nordiska länderna som goda exempel på hur social välfärd är förenlig med god ekonomisk utveckling.

En rapport om socialt skydd och social sammanhållning, som presenteras samtidigt, visar att det finns mer än 68 miljoner fattiga i EU. Det motsvarar 15 procent av EUs befolkning. Här ligger USA sämre till med siffran 23 procent.

I en tredje rapport, om den inre marknaden, konstateras att medlemsländerna blivit bättre på att införliva EU-besluten med sin egen lagstiftning. Enligt kommissionären Charlie McCrevy gör den inre marknaden framsteg utom när det gäller tjänstehandeln.

Förslag att etablera gröna investeringsfonder och nationella handlingsprogram finns i en fjärde rapport om översyn av miljöpolitiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA