EU satsar på ungdomsgaranti

EU2012-12-06

EU-kommissionen har lagt fram ett åtgärdspaket mot den höga ungdomsarbetslösheten. Ett av förslagen är införandet av en ungdomsgaranti om jobb eller utbildning inom fyra månader.

Ungdomsarbetslösheten i Europeiska unionen är hög. Var femte person under 25 år är utan jobb. I 13 av medlemsländerna ligger ungdomsarbetslösheten över 25 procent. Totalt är 5,5 miljoner unga i EU utan jobb. Kostnaden för ungdomsarbetslösheten uppskattas till över 150 miljarder euro om året, skriver Brysselkontoret.

EU-kommissionen vill nu införa en ungdomsgaranti, som innebär att alla unga upp till 25 år ska få erbjudanden om bra jobb, fortbildning, lärlingsplats eller praktik senast fyra månader efter att de avslutat sin utbildning eller blivit arbetslösa. Medlemsländerna ska kunna använda EU-pengar för att genomföra garantin.

”Hög ungdomsarbetslöshet har allvarliga följder för vår ekonomi, vårt samhälle och våra ungdomar. Därför måste vi satsa på ungdomarna i EU nu. Paketet hjälper medlemsstaterna att få ut ungdomar på arbetsmarknaden. Kostnaderna för att inte göra det skulle bli enorma”, säger kommissionären László Andor i ett pressmeddelande.

Förslaget innehåller också samråd med arbetsmarknadens parter på EU-nivå för att öka kvaliteten på praktikplatser. För att förbättra och öka tillgången till lärlingsplatser föreslår kommissionen en ”europeisk allians” för lärlingsutbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA