Europafack stämmer EU-kommissionen

EU2018-05-08

De offentliganställdas fackförbund i Europa, EPSU, har beslutat att stämma EU-kommissionen inför domstol. Striden gäller minimiregler för inflytande för statligt anställda vid omställningar.

Parterna på Europanivå, bland annat det fackliga EPSU, kom redan 2015 överens om ett avtal som garanterar närmare tio miljoner statligt anställda i EU-länderna rätt till information och konsultation inför större omstruktureringar.

Det normala vid partsavtal på EU-nivå är att kommissionen bekräftar avtalet med ett direktiv som alla medlemsländer måste införliva i sin lagstiftning. Men så har inte skett denna gång.

STs ordförande Britta Lejon är talesperson för arbetstagarsidan, och hon anser att kommissionen har överträtt sina befogenheter. Hon skriver i ett pressmeddelande att frågan är mycket viktig för parternas möjlighet att påverka.

”Därför är det oerhört betydelsefullt att vi har fått en stor enighet och ett starkt stöd för beslutet att stämma kommissionen. I annat fall hade vi blivit tvungna att acceptera att kommissionen kan behandla parternas överenskommelser som den vill och efter eget godtycke. Då hade vi tappat allt inflytande på EU-nivå.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket inflytande
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA