Europafacket kritiserar yttrande om tjänstedirektivet

EU2005-11-24

Att ursprungslandsprincipen står fast i tjänstedirektivet är oacceptabelt anser Europafacket. Men att arbetsrätten undantas från direktivet är bra, detta är också näringsminister Thomas Östros positiv till.

Av:  Christina Swahn

Europafacket tar avstånd från det yttrande över tjänstedirektivet som antagits av Europaparlamentets utskott för den inre marknaden, rapporterar fackens Brysselkontor.

Framför allt är facket kritiskt till att ursprungslandsprincipen kvarstår. Det är den omtvistade princip som innebär att ett företag som har sitt säte i ett land med låga löner och svag arbetsrätt kan konkurrera med detta i övriga EU-länder.

Näringsminister Thomas Östros är positiv till den nya skrivningen enligt Svenska Dagbladet som konstaterar att Sveriges möjligheter att behålla kollektivavtalen ökar.

Näringsministerns bedömning är att regeringen vill ha ett tjänstedirektiv som förenklar handel över gränserna. Villkoret är att arbetsrätt och kollektivavtal skyddas. Läget bedöms som positivt av Thomas Östros liksom av EU-parlamentarikern Carl Schlyter, miljöpartiet.

Framgångarna tas inte för givna av Europafacket som uppmanar parlamentsledamöterna att se till att det slutgiltiga förslaget verkligen bekräftar att arbetsrätten, inklusive kollektiva förhandlingar och aktioner, utesluts.

Tjänstedirektivet diskuteras även i ministerrådet som möts på måndag. Där har Sverige lagt ett arbetsrättspaket som stöds av flera länder, utifrån det görs bedömningen att förhandlingarna kan komma att gynna Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA