För få arbetsmiljöinspektörer

MILJÖ2007-02-06

Nerskärningarna på Arbetsmiljöverket gör att Sverige kommer allt längre från ILOs rekommendation om antalet arbetsmiljöinspektörer. Det uppger tidningen Lag & Avtal.

International Labor Organization, ILO, rekommenderar att det i ett utvecklat industriland ska finnas en yrkesinspektör per 10 000 anställda. Bakom rekommendationen står ILOs styrelse. Rekommendationen skulle innebära att det i Sverige borde finnas drygt 400 inspektörer. Idag finns bara 320.

De pågående neddragningarna på Arbetsmiljöverket kommer också att påverka antalet inspektörer.

– Vi är långtifrån klara, men vi räknar med att den avdelning som sysslar med inspektioner kommer att bantas med 20-25 procent, det handlar om både inspektörer och administration, säger överdirektör Bertil Remaeus till Lag & Avtal.

Enligt tidningen är Arbetsmiljöverkets inriktning att Sverige ska gå mot den danska modellen, med en yrkesinspektör per 6 000 anställda. Det skulle innebära en ökning av antalet inspektörer till närmare 700 stycken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA