Få skadestånd för långsam process

DOMSTOL2010-03-29

Det är ovanligt att Justitiekanslern, JK, beviljar skadestånd till den som fått vänta länge på att få sin sak prövad i domstol. Det rapporterar Ekot.

Stiftelsen Centrum för rättvisa uppger att tiotusentals människor får vänta mer än ett år innan de får sin sak prövad. Men JK betalar bara ut ersättning från staten i enstaka fall, uppger Ekot.

Centrum för rättvisa ska nu lämna över 55 fall till JK, där domstolarna har fått kritik, men den berörde inte tidigare begärt skadestånd.

– Dels är det ett sätt att kompensera de som har drabbats och dels är det ett sätt att sätta tryck på de ansvariga, på staten och på dem som organiserar domstolsväsendet för att se till att väntetiderna försvinner, säger chefsjuristen Clarence Crafoord på Centrum för Rättvisa till radion.

Clarence Crafoord tycker att det är märkligt att inte Justitieombudsmannen, JO, regelmässigt informerar de drabbade om möjligheten att begära skadestånd hos JK, när myndigheten riktar kritik mot domstolarnas långsamma hantering. Men JO Mats Melin håller inte med:

– Vi kommer ofta in mitt i en process när ett dröjsmål pågår. Det är svårt att bedöma både för den klagande och för oss hur långt dröjsmålet kan tänkas bli. Det andra skälet är att vi inte läser deras papper med de glasögonen på oss, eftersom vi inte kan besluta om skadestånd, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA