Få svenska barnbidrag till östländerna

NYHET2005-03-21

Det bidde bara en tumme av den ”sociala turism” som statsminister Göran Persson befarade vid östländernas inträde i EU. Endast en procent av de svenska familjeförmåner som exporteras går till de nya medlemsländerna.

En person som arbetar och bor i Sverige men har familjen i ett annat EU-land har enligt EG-rätten tillgång till svenska barnbidrag, föräldrapenning och några andra delar av den svenska socialförsäkringen. När EU utvidgades österut i maj förra året talade statsminister Göran Persson i kraftfulla ordalag om risken för att medborgare i de nya medlemsländerna skulle snylta på de svenska socialförsäkringarna.

Ett regeringsförslag om övergångsregler för att hindra det Persson kallade ”social turism” stoppades dock i riksdagen, även om vissa borgerliga partier kunde tänka sig någon form av begränsningar.

Nya siffror från Försäkringskassan tyder på att regeringens oro varit starkt överdriven. Under perioden mars-december 2004 betalade Försäkringskassan ut femton miljoner kronor till familjer där barnen bor i ett annat EU-land. Av den summan gick bara 160 000 kronor till de nya medlemsländerna i öst.

Totalt kostade de familjeförmåner som betalas enligt EG-reglerna 82 miljoner kronor. Huvuddelen, 67 miljoner kronor, gick till familjer som bor i Sverige, men där en förälder arbetar utomlands.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA