Fack JO-anmäler Arbetsmiljöverket

ARBETSRÄTT2019-09-11
Fackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.

Under våren stoppade ett skyddsombud verksamhet i ett boende inom omsorgen i Alingsås kommun. Anledningen var att en anhörig till en av de boende, utsatt personal för kränkande och hotfullt agerande. Enligt Kommunals arbetsmiljösamordnare Joakim Mjörnemyr var situationen mycket allvarlig:

”Det eskalerade när vi påtalade problem på arbetsplatsen för arbetsgivaren och en handlingsplan upprättades. Personalen mådde dåligt av att gå dit och sjukskrev sig. Det blev en ohållbar situation”, säger han till Arbetet.

Arbetsgivaren kontaktade Arbetsmiljöverket, som upphävde skyddsstoppet samma dag, utan att myndigheten varit i kontakt med vare sig skyddsombudet eller arbetsmiljösamordnaren Joakim Mjörnemyr, skriver tidningen.

”Vi ringde upp och frågade om inspektören tagit del av handlingarna. Då sa hon att hon fått ärendet uppläst för sig av arbetsgivaren. Då kan ju arbetsgivaren välja vad de ska ta med och inte ta med i beskrivningen”, säger Joakim Mjörnemyr till Arbetet.

Enligt facket är det en viktig principiell fråga att den statliga myndigheten inte ensidigt agerar på information från arbetsgivaren.  Joakim Mjörnemyr säger till tidningen att inspektörens agerande gör att Arbetsmiljöverkets objektivitet starkt kan ifrågasättas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.