Fack JO-anmäler Arbetsmiljöverket

ARBETSRÄTT2019-09-11

Fackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.

Under våren stoppade ett skyddsombud verksamhet i ett boende inom omsorgen i Alingsås kommun. Anledningen var att en anhörig till en av de boende, utsatt personal för kränkande och hotfullt agerande. Enligt Kommunals arbetsmiljösamordnare Joakim Mjörnemyr var situationen mycket allvarlig:

”Det eskalerade när vi påtalade problem på arbetsplatsen för arbetsgivaren och en handlingsplan upprättades. Personalen mådde dåligt av att gå dit och sjukskrev sig. Det blev en ohållbar situation”, säger han till Arbetet.

Arbetsgivaren kontaktade Arbetsmiljöverket, som upphävde skyddsstoppet samma dag, utan att myndigheten varit i kontakt med vare sig skyddsombudet eller arbetsmiljösamordnaren Joakim Mjörnemyr, skriver tidningen.

”Vi ringde upp och frågade om inspektören tagit del av handlingarna. Då sa hon att hon fått ärendet uppläst för sig av arbetsgivaren. Då kan ju arbetsgivaren välja vad de ska ta med och inte ta med i beskrivningen”, säger Joakim Mjörnemyr till Arbetet.

Enligt facket är det en viktig principiell fråga att den statliga myndigheten inte ensidigt agerar på information från arbetsgivaren. Joakim Mjörnemyr säger till tidningen att inspektörens agerande gör att Arbetsmiljöverkets objektivitet starkt kan ifrågasättas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA